- De wereldwijde beurzen worden ook komende handelsweek gedomineerd door de zorgen over het nieuwe coronavirus.
- Het aantal besmettingen en slachtoffers door de ziekte neemt steeds verder toe, met drastische maatregelen in Italië om de uitbraak in te dammen.
- Daarnaast is er ook veel onrust op de oliemarkt. De olieprijzen zijn gekelderd door het mislukken van een deal rond productiebeperking tussen oliekartel OPEC en Rusland.
De virusangst blijft ook de komende week de beurzen beheersen. De financiële markten blijven zeer bezorgd over de negatieve economische gevolgen van de uitbraak van het nieuwe coronavirus, met nu meer dan 107.000 besmettingen en ruim 3.600 doden in de wereld.
De aandelenbeurs in Milaan gaat maandag gewoon open ondanks de grootschalige quarantainemaatregelen voor veertien provincies in het noorden van Italië tegen de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Dat heeft topman Raffaele Jerusalmi van de beurs gezegd.
Ongeveer 16 miljoen mensen worden flink beperkt in hun bewegingsvrijheid door de nieuwe maatregelen van de Italiaanse overheid, die ten minste tot 3 april gelden. Ze mogen hun huizen nog wel verlaten, maar veel openbare plekken zijn gesloten. Ook gelden er zeer strenge voorwaarden om tussen regio’s te mogen reizen.
Volgens Jerusalmi heeft de aandelenmarkt in Milaan voorzorgsmaatregelen getroffen om door te kunnen gaan bij calamiteiten en is er geen reden om de deuren te sluiten. Hij zei verder dat de Italiaanse beurs de negatieve economische impact van het coronavirus tot dusver al in de koersen heeft verwerkt.
De graadmeter in Milaan is de laatste tijd stevig gedaald door de zorgen over het virus, net als de beurzen elders in Europa.
Olieprijzen zijn gekelderd
De aandelenmarkten in het Midden-Oosten gingen zondag hard onderuit door de sterk gedaalde olieprijzen. De olieprijzen zijn gekelderd door het mislukken van een deal rond productiebeperking tussen oliekartel OPEC en Rusland. Daarnaast hangen de zorgen over de negatieve impact van het nieuwe coronavirus boven de beurzen in het Midden-Oosten.
Vrijdag konden de OPEC, onder leiding van Saudi-Arabië, en Rusland geen overeenkomst bereiken over een verdere productieverlaging om zo de olieprijzen te stutten. Moskou weigerde mee te doen met de plannen van de OPEC om verder te snijden in de productie.
Saudi-Arabië verlaagde daarop de prijzen voor zijn olie. Riyad zou daarmee een prijzenslag willen ontketenen op de oliemarkt om zo zijn marktaandeel te beschermen.
De beurs in Riyad ging meer dan 8 procent omlaag. Het aandeel van het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco verloor bijna 9 procent en zakte daarbij voor het eerst onder zijn introductiekoers van de beursgang in december. In Koeweit, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Bahrein, Israël en Oman waren ook rode cijfers op de koersenborden te zien.
Een vat Amerikaanse olie kelderde vrijdag al bijna ruim 8 procent tot 42,07 dollar en Brent werd 7,8 procent goedkoper op 46,09 dollar. Daarmee gingen de prijzen naar de laagste niveaus in meer dan drie jaar.
Rentebesluit ECB, cijfers van Corbion en Basic-Fit
Beleggers in Amsterdam krijgen verder resultaten te verwerken van onder meer speciaalchemieconcern Corbion, fitnessketen Basic-Fit, veevoerproducent ForFarmers en funderingsspecialist Sif.
Air France-KLM komt met vervoerscijfers over februari. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern waarschuwde al dat de winst flink geraakt zal worden door het virus.
Verder neemt de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag een rentebesluit. Er wordt met spanning afgewacht of de ECB met steunmaatregelen komt om de negatieve impact van het virus te verzachten. De Federal Reserve kwam vorige week met een onverwachte renteverlaging vanwege de schadelijke gevolgen van de uitbraak voor de Amerikaanse economie.
Op macro-economisch gebied zijn er gegevens over bijvoorbeeld de Europese economische groei en industrie, terwijl uit de Verenigde Staten data komt over onder meer inflatie en het consumentenvertrouwen. Vanwege het ingaan van de zomertijd in de VS is het tijdsverschil tussen Nederland en New York vijf uur.
Als in Europa over drie weken ook de klok een uur vooruitgaat, is het verschil weer terug op zes uur.
Lees meer over het coronavirus:
- Zo ziet Italië eruit tijdens de lockdown na de uitbraak van het coronavirus
- 3 scenario’s voor hoe het kan aflopen met het coronavirus
- Coronacrash op de beurs, is het nu tijd om aandelen te kopen?
- In deze sectoren kunnen er meer bedrijven failliet gaan door het coronavirus
- Zo maak je zelf desinfecterende handgel
- Deze baarden werken wel of juist niet met mondkapjes
- Vakantie annuleren om coronavirus? Zo zit het met reisverzekeringen